Toots Thielemans wordt postuum gehuldigd met Lifetime Achievement Award op de MIA's

Toots Thielemans wordt morgen postuum gehuldigd met de Lifetime Achievement Award op de jubileumeditie van de MIA's.

Grootste Belgische muzikant

Toots Thielemans is de beste artiest die ons land heeft voortgebracht. Hij is een man van vele verwezenlijkingen, maar zijn grootste verdienste is dat hij van de mondharmonica een hedendaags jazzinstrument heeft gemaakt.

Wereldberoemd

‘Bluesette’ - met Toots als gitarist en fluiter - vestigt in 1962 zijn reputatie. Ray Charles en Ella Fitzgerald nemen gezongen versies van de evergreen op. De tunes voor succesfilms als ‘Midnight Cowboy’ (1969) en ‘The Getaway’ (1972) maken ook zijn harmonicaspel tot een begrip. "Het is een van de weinige instrumenten die een gevoel kunnen onderstrepen", aldus Toots.

De man laat op de meest uiteenlopende plaatsen sporen na. Bij Paul SimonBilly Joel en Stevie Wonder, in ‘Sesamstraat’ en - dichter bij zijn geboortegrond - bij Will Tura en Ozark Henry.

Toots is 94 geworden. De lof na zijn heengaan loog er niet om. Buitenlandse kranten roemden hem als een van ’s werelds beste harmonicaspelers. Zijn goede vriend Quincy Jones noemt hem een van de grootste muzikanten van onze tijd. Op de tiende editie van de MIA's wordt hij gehuldigd voor zijn onschatbare bijdrage aan de Vlaamse muziek.

Meer nieuws

Bazart wint 'Hit van het jaar' met Goud. Ontdek alle winnaars in de andere categorieën.

Ben jij er morgen al bij op de MIA's 2016 in Paleis 12? 

Eén dag tot de MIA's en we zijn hier alweer met goed nieuws!