Raymond van het Groenewoud krijgt Lifetime Achievement Award

Raymond van het Groenewoud krijgt op dinsdag 30 januari de Lifetime Achievement Award op de elfde editie van de Music Industry Awards. Deze onderscheiding krijgt hij voor zijn indrukwekkende muzikale carrière.

Meer dan vier decennia

Al meer dan vier decennia draait Raymond van het Groenewoud mee in de muziekwereld met een gigantisch oeuvre. Hij heeft meer dan 30 albums op zijn naam. Raymond schrijft ook muziek voor tv-programma’s, films en theater.

Met zijn begeleidingsgroep De Centimeters brengt hij in 1977 de single ‘Meisjes’ uit. Dit betekent zijn grote doorbraak. Ondertussen is het een van de meest bekende Nederlandstalige nummers aller tijden.

Tal van andere nummers, zoals ‘Maria, Maria, ik hou van jou’, ‘Gelukkig zijn’, ‘Vlaanderen boven’, ‘Je veux de l'amour’, ‘Chachacha’, ‘Brussels by night’, ‘Liefde voor muziek’ en ‘Twee meisjes’ zijn ondertussen ook cultureel erfgoed.

Raymond van het Groenewoud heeft van het Vlaams een rocktaal gemaakt. Zijn optredens zijn steeds memorabel: soms explosief, uitbundig en opgewekt, dan weer droevig, intiem en filosofisch.

Op de elfde editie van de MIA's wordt hij gehuldigd voor zijn onschatbare bijdrage aan de Vlaamse muziek.

"Voorwaar, dank u wel..."

Raymond van het Groenewoud: "Lifetime Achievement Award... Ik moet bekennen, dat maakt mijmerig. Dan schiet de teletijdmachine van professor Barabas me terug naar 1972, toen ik onder de financiële hoede van mijn vader 'Maria, Maria, ik hou van jou' opnam. En verder... Het is gelukt, ik kon dus overleven met datgene wat me zo bezighield en bezighoudt: liedjes schrijven en uitvoeren. Dankzij goedkeuring van radio- en andere mediamensen, dankzij het publiek dat blijft komen, dankzij het vertrouwen van organisatoren. Ik ben een gelukzak, en soms besef ik het ook, ondanks mijn talent voor le mal-être. Dus ik zeg u, voorwaar, dank u wel..."

Meer nieuws

 Met 3 MIA's is Oscar and the Wolf de grote winnaar van de MIA's 2017! Maar natuurlijk werden er nog meer prijzen uitgedeeld.

Hulde aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector.

Donderdag volg je vanaf 17.00u. alles over de Mia’s backstage op een.be/mias